Blogs

WordPress: een backup maken

Hoe vaak moet je een backup maken?

Het maken van een back-up zou minimaal 1 keer per week geautomatiseerd moeten gebeuren zonder dat jij daar zelf omkijken naar hebt. Zonder backups is de kans groot dat je bij problemen de website niet kunt herstellen.

Het maken van een backup kan een onderdeel zijn van je webhostingpakket of via jouw WordPress-site verlopen.

Hoe lang en waar moet je backups bewaren?

Dit verschilt per webhosting of per website.

  • Controleer of jouw hoster backups maakt en hoe vaak.
  • Als ze deze maken, waar deze worden bewaard?
  • Hoe lang worden deze backups bewaard?
  • Ben je zelf in staat deze terug te zetten of kan alleen de hostingprovider dit en wordt er geld gevraagd om een backup terug te zetten?

Let goed op bovenstaande zaken. Als je niet op de hoogte bent vraag het dan na bij het webhostingbedrijf of je webbouwer.

Doorgaans behouden de meeste hostingproviders minimaal 7 dagen een backup. Het beste is om deze backup op een andere lokatie (webserver) of cloudomgeving te bewaren.

Kan ik ook zelf backups maken van mijn website?

Werkt jouw webhoster met DirectAdmin, Cpanel of Plesk, dan kan je eenvoudig zelf de backup maken en terugzetten. Je kunt ook kiezen een backup via WordPress te maken.

Zelf backups maken met een plugin in WordPress

Binnen WordPress is het mogelijk om backups te maken met een plugin. Er zijn hiervoor veel plugins beschikbaar. De plugins hebben veelal een gratis als betaalde versie, die meer functionaliteiten heeft.

Let er op dat het niet mogelijk is de website terug te zetten m.b.v. een plugin als de website niet meer werkt. De backup is dan nog wel beschikbaar, maar je hebt dan technische kennis nodig om via FTP alles terug te zetten.

WordPress plugins

  • UpdraftPlus
    • Backup naar direct naar de cloud van Dropbox, Google Drive, Amazon S3 (or compatible), UpdraftVault, Rackspace Cloud, FTP, DreamObjects, Openstack Swift, en email.
  • BackWPup
  • BackUpWordPress
Deel deze workshop met jouw volgers via: